Šípkový olej

Přírodní kosmetika

Zveřejněno dne 22.4.2014

Blahodárné účinky přírodních rostlinných olejů na krásu (i na naše zdraví) znali lidé už před mnoha a mnoha lety. Přestože se výtažky z různých rostlinných olejů používají v kosmetických prostředcích, jejich účinek je znásoben, pokud jde o čisté, přírodní a za studena lisované oleje. Mezi rostlinné oleje, které se vyplatí vyzkoušet a poznat na vlastní kůži, lze s jistotou zařadit i cenný šípkový olej.



Účinky šípkového oleje

Šípky asi netřeba nijak zvlášť představovat a všichni také asi vědí, že mají zajímavé léčivé účinky. Šípkový čaj je pro každého z nás běžný pojem, ne každý ale asi ví, že existuje i šípkový olej. Tento do červena zbarvený rostlinný olej se získává ze semen plodů šípkové růže a má pozoruhodné účinky na pokožku.

Šípkový olej se považuje za jeden z nejlepších rostlinných olejů podporujících hojení kožních jizev, dokonce i těch starších, a kromě toho je výborným „anti-age“ prostředkem, který vám při pravidelném používání zajistí dlouhotrvající mladistvý vzhled bez vrásek. Pokud už vám pokožku nějaké ty vrásky „zdobí“, i tak sáhněte po šípkový olej – pomůže vrásky zjemnit a vyhladit. Pleť rozzáří a dodá jí potřebnou hydrataci a elasticitu.

Šípkový olej má také protizánětlivé účinky a obzvlášť se hodí pro zralou a suchou pleť. Stejně ho lze zapojit do boje proti nehezkým striím, které vznikají u žen zejména během těhotenství či při náhlém nárůstu hmotnosti, kdy se pokožka „nestíhá“ přizpůsobovat rostoucímu objemu těla a tvoří se na ní podkožní prasklinky – jizvičky proti vráskám, známé jako zmiňované strie. Šípkový olej prospěje i lámavým nehtům a osvědčil se také při takových kožních problémech, jako je psoriáza, různé ekzémy a pigmentové skvrny.


Pleťový šípkový olej

Olejíčků je celá řada, každý se hodí na jiný druh pleti, ale obecně jsou s nimi ženy velmi spokojené. Pleť po nich bývá krásně hladká a jemná, olejíčky blahodárně působí na akné, zanícenou a podrážděnou pleť, podporují biologické procesy pleti, čímž pleť omlazují a hydratují a poskytují jí výživu dodáním potřebných vitamínů a minerálních látek. Zkuste své pleti také dopřát olejový zábal a uvidíte, zda budou olejíčky pro vaši pleť tím pravým.

Přírodní pleťové oleje mají řadu účinků, které působí blahodárně na naši pokožku. Mimo jiné například zpomalují proces tvorby vrásek, zvyšují schopnost regenerace, hydratují a vyživují pleť a chrání ji před vlivy vnějšího prostředí, nejsou parfémované, můžete je použít na jakýkoliv typ pleti, včetně pleti velmi citlivé a problematické. Navíc stačí jen pár kapek, oleje se velmi dobře vstřebávají a nezanechávají pocit mastnoty.

Pleťový olej se nejčastěji používá na noc, kdy se může co nejdéle vstřebávat do pokožky. Nejvhodnější je před aplikací olejíčku pleť řádně vyčistit nejprve pleťovým mlékem, poté jí dodat vlhkost pleťovou vodou a nakonec nanést olejíček. Samozřejmě lze olej nanášet i na pleť suchou, ale lépe se vstřebá do pokožky mírně vlhké.

Šípkový olej působí protizánětlivě a regeneračně, účinně hydratuje a zvyšuje elasticitu pokožky.

Z kosmetického hlediska šípkový olej tonizuje kožní kapiláry, má antimikrobiální účinek, odstraňuje z pokožky stopy únavy a stresu.

Olej načervenalé barvy je pro své vynikající regenerační, pěstící a hojivé účinky ideální pro suchou a zralou pleť. Intenzivně ošetřuje a vyhlazuje, podporuje vitalitu a regeneraci, reguluje tvorbu kožního mazu a zklidňuje záněty. Může se ředit s jiným základním olejem v poměru 1 : 9 (například s jojobovým nebo mandlovým).

Pokud chcete na vlastní kůži vyzkoušet účinky vzácného šípkového oleje, můžete si pořídit různé kosmetické přípravky s výtažky tohoto oleje. Nejlépe však uděláte, pokud si zvolíte 100% čistý, za studena lisovaný šípkový olej (ideálně v bio kvalitě). Jelikož je tento olej hustší konzistence, lze jej ředit s jiným rostlinným olejem, například čistým mandlovým olejem.

Používejte však tento olej opravdu pravidelně a dlouhodobě, pouze tak totiž může naplno ukázat svou sílu. Nečekejte zázraky po několika dnech používání, ale řiďte se heslem, že trpělivost růže přináší (a vrásky odnáší). Blahodárné účinky přírodních rostlinných olejů znali lidé už před mnoha a mnoha lety. Mezi rostlinné oleje, které se vyplatí vyzkoušet a poznat na vlastní kůži, lze s jistotou zařadit právě drahocenný šípkový olej.


Šípkový olej na jizvy

Šípkový olej nenese zbytečně titul „král přírodních olejů“. Vlastnosti tohoto oleje jsou neobyčejně rozmanité. Olej lisovaný ze semen plodů šípků obsahuje nasycené a nenasycené mastné kyseliny, jako například kyselinu citronovou, jablečnou, silici, karotenoidy, tokoferoly. Olej je bohatým zdrojem vitamínu A a vícenenasycených mastných kyselin, zejména pak gama-linolenové (jemné, ale silné antidepresivum, které odstraňuje nerozhodnost a dodává sebedůvěru).

Šípkový olej zklidňuje podráždění, zvyšuje elasticitu kůže, normalizuje práci tukových a potních žláz, napomáhá regeneraci a omlazení pokožky, dodává obličeji rovnoměrnou a jasnou barvu.

Používá se zevně:

  • Při kožních poraněních, proleženinách, bércových vředech, dermatózách. Aplikuje se pomocí navlhčeného tamponu, který se přikládá na postižená místa pokožky.
  • Při chronické rýmě a chronickém zánětu nosní sliznice se tampony namáčené do oleje zavádějí do nosních dutin dvakrát denně.
  • Při léčení nespecifického vředového zánětu střeva se 50 ml šípkového oleje zavádí pomocí klystýru jednou denně nebo obden (celkem 15–30 klystýrů).
  • Při dermatózách se přípravek spolu s místním působením zvnějšku používá i vnitřně po jedné čajové lžičce denně.

Šípkový olej se vyrábí dvěma způsoby. Nejjednodušším způsobem je lisování za studena. Lisují se semena. Dalším způsobem výroby je za pomoci etanolu a vody, zároveň se přidává přírodní lisovaný ocet. Olej by měl být uchován ve vzduchotěsné lahvi v chladu a temnu. A měl by se spotřebovat do 6 měsíců od vyrobení. Barva pošlého oleje je nažloutlá a produkt sám silně zapáchá.

Šípkový olej TOPVET

Šípkový kosmetický olej 100% čistý, s přídavkem vitamínu E. Viditelně zpomaluje projevy stárnutí, zabraňuje tvorbě vrásek. Působí protizánětlivě a regeneračně. Šípková růže coby symbol krásy a mládí byla zasvěcena bohyni Afrodité. Olej lisovaný ze semen plodu šípku je svými účinky jedinečný. Jde o významný přírodní zdroj vícenenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Olej viditelně zpomaluje projevy stárnutí. Zpomaluje tvorbu vrásek a vrásky již vytvořené vyhlazuje. Na pleť působí protizánětlivě, regeneračně, zjemňuje ji a hydratuje. Při pravidelném používaní je pokožka hebká, elastická a tonizovaná. Pro své ojedinělé účinky je ideální pro zralou pleť. Na pokožku se aplikuje dle potřeby.

V šípcích najdeme karoteny, z nichž si organismus dokáže vyrobit vitamín A, dále některé z vitamínů B, vitamín P, K a kyselinu nikotinovou. Není však vhodný pro děti do 3 let. Kosmetické oleje provázejí člověka po celou dobu jeho snahy pečovat o pleť. Oleje jsou přírodním a zcela přirozeným zdrojem cenných a v mnoha případech dokonce nenahraditelných látek. Vitamíny, minerály a stopové prvky obsažené v luxusních kosmetických olejích velmi dobře prostupují kožní bariérou až k zárodečné vrstvě pokožky. Společnost TOPVET nakupuje oleje za studena lisované od renomovaných producentů a dodavatelů, aby tím byla zajištěna vysoká kvalita a biologická účinnost. Oleje nejsou konzervovány, proti žluknutí jsou stabilizovány přírodním vitamínem E.

Šípkový olej TOPVET – cena

Zde je uveden seznam nejlevnějších šípkových olejů společnosti TOPVET.


Šípkový olej Nobilis Tilia

Tento výjimečný olej lisovaný za studena z jader šípků růže svraskalé je jeden z nejlepších rostlinných olejů na hojení jizev, podle výzkumů dokonce účinný i na keloidy a staré zbytnělé jizvy (musí se aplikovat denně po delší dobu). Je výjimečně účinný proti vráskám, zmírňuje stárnutí pleti a přispívá k její hydrataci. Za studena lisovaný šípkový olej je výživný a hodí se i k ošetření pokožky u nastávajících maminek a malých dětí. Může se míchat s dalšími rostlinnými oleji či bylinnými maceráty, protože udržuje účinnost směsí i při pouhé 10% koncentraci.

Šípkový olej Nobilis Tilia – cena

Zde je uvedena nejnižší cena šípkového oleje Nobilis Tilia.

Šípkový olej Saloos

Vzácný a mimořádný. Olej lisovaný ze semen plodů šípků je bohatým zdrojem vitamínu A a vícenenasycených mastných kyselin, zejména gama-linolenové. Olej načervenalé barvy je pro své vynikající regenerační, pěstící a hojivé účinky ideální pro suchou a zralou pleť. Intenzivně ošetřuje a vyhlazuje, podporuje vitalitu a regeneraci, reguluje tvorbu kožního mazu a zklidňuje záněty. Může se ředit s jiným základním olejem v poměru 1 : 9 (například jojobovým nebo mandlovým). Je to také velmi oblíbený a cenově dostupný olej pro péči o první vrásky. Doporučené použití: večer na vyčištěnou pleť použijte některou z Květinových vod (ideálně Růže nebo Neroli) a do ještě mokré pleti jemně vmasírujte pár kapek šípkového oleje.

Šípkový olej Saloos – cena

Zde je uvedena nejnižší možná cena šípkového oleje Saloos.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Oceancetaceen

odkaz na tento článek

VINŠ, Jakub. Šípkový olej [online]. Styl.ČeskýPřehled.cz, 2014-04-22. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 39 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku


PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223317

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu Styl.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP | RSS