Ricinový olej

Přírodní léky

Zveřejněno dne 8.9.2015

Ricinový olej je přírodní prostředek, který se získává ze subtropické rostliny zvané skočec obecný. Jedná se o užitkovou bylinu, která může dorůst až 10 m. Právě z jejích plodů se lisuje ricinový olej, což je bezbarvá nebo světle žlutá tekutina bez aroma a chuti. Ricinový olej je dobrý na podporu růstu řas, vlasů, na odstranění jizev, strií a také na zpevnění nehtů.



Co je to ricinový olej

Ricinový olej je bezbarvý, případně světle žlutavé barvy, bez chuti a bez vůně. Obsažená kyselina ricinoolejová mu dává vlastnosti, které nemá žádný jiný rostlinný olej. Těmito vlastnostmi jsou vysoká viskozita a silné hojivé účinky. Ricinový olej však není univerzálním olejem a je třeba ho užívat s obezřetností. Může pomoci při řadě kosmetických (i jiných) problémů, vždy je však třeba ho užívat s mírou a sledovat vlastní reakci těla. Ricinový olej je užitečný pro regeneraci suché, citlivé a poškozené pokožky. Účinně ji promašťuje a podporuje její hydrataci, váže v pokožce vlhkost. Proto je ricinový olej zvlášť vhodný k ošetření suché, citlivé či poškozené pokožky. Užívá se také k regeneraci jizev nebo léčbě bradavic. V kosmetické péči bývají s ricinovým olejem spojovány řasy. Potírání řas ricinovým olejem prostřednictvím vatové tyčinky nebo staré řasenky je posiluje a zhušťuje. Mnoho žen tuto ricinovou kúru na řasy vyzkoušelo a doporučuje ji. Ricinový olej se užívá také jako složka regeneračních přípravků na řasy, i když u některých citlivých jedinců může senzitivní oční okolí dráždit. Ricinový olej lze také použít v podobě olejových zábalů. Ty pomáhají odstranit bolesti svalů a kloubů i jiné bolesti, například pooperační. Ricinový olej dále stimuluje činnost lymfatického systému, čímž dochází k odplavování škodlivých látek z tkání, ke zmírnění bolesti a urychlení procesu hojení. Vnitřní užití ricinového oleje se často nedoporučuje pro jeho silně projímavé účinky.


Použití ricinového oleje

Díky své schopnosti hydratovat a regenerovat se ricinový olej hodí pro ošetřování suché a citlivé pleti. Působí také proti vráskám, při hojení jizev, odstraňování pigmentu a některých typů bradavic. Pomáhá i na akné, protože neucpává póry, uklidňuje zarudlá místa, zastavuje dozrávání dalších pupínků a celkově zabíjí bakterie. Ricinový olej je také dobrý na podporu růstu řas, vlasů, na odstranění jizev, strií a také na zpevnění nehtů.

Ricinový olej na vlasy

Ricinový olej se aplikuje na suché a poškozené konečky vlasů, které dokáže regenerovat. Je tak účinným regenerátorem vlasových konečků. Pro posílení vlasů a stimulaci jejich růstu je vhodné ricinový olej aplikovat formou vlasového zábalu, kdy olej nanášíme po celé délce vlasů a na vlasovou pokožku. Zábal z ricinového oleje aplikujeme vždy na mokré vlasy (jde to lépe než na suché). Ricinový olej má schopnost uzamknout vlhkost ve vlasu, proto není vhodné dávat ho na suché, mohl by je vysušovat. Vždy si tedy vlasy navlhčete nebo rovnou namočte. Pár kapek ricinového oleje poté naneste na vlasovou pokožku a jemnými krouživými pohyby jím hlavu jemně masírujte. Jakmile je olej rozetřený po celé oblasti vlasové pokožky, aplikujete ho i na délku vlasů. Důkladně se zaměřte zejména na konečky. Po nanesení oleje vlasy zabalte do potravinové fólie a udržujte v teple pomocí ručníku. Nechte působit asi 30 minut, poté vlasy opláchněte a omyjte jemným šamponem. Ne každému může ricinový olej vyhovovat samotný, jelikož je velice hutný. Proto je vhodné – a často doporučované – ředit jej s jinými, lehčími oleji, jako jsou olivový, mandlový, kokosový nebo hroznový. Někdo jej také míchá dohromady s vlasovou vodou. Ricinový olej má schopnost nejen vlasy posílit a zrychlit jejich růst, ale může také pomoci zarůst vypadané koutky a pěšinky.


Ricinový olej na řasy

Budete-li si ricinový olej pravidelně nanášet přímo na řasy, zjistíte, že se zvětší jejich objem, lépe porostou, budou odolnější a nebudou se lámat. Je však třeba ho aplikovat jemně, neměl by se dostat do očí. Ricinový olej proto nanášejte opatrně prostřednictvím vatové tyčinky, nejlépe jen na konečky řas. Můžete využít i starou prázdnou řasenku – na její kartáček naneste ricinový olej a opatrně jím pročísněte řasy, opět dávejte pozor, aby se olej nedostal do očí. Ricinový olej se stejně tak dá nanášet i na obočí, které dokáže krásně zahustit. Doporučuje se pravidelná aplikace (z praktických důvodů vždy večer) jako součást noční péče.

Ricinový olej na obočí

Jelikož ricinový olej stimuluje růst vlasů i chlupů, které zahušťuje a posiluje, není příliš moudré snažit se s ním odličovat, mohou vám totiž začít víc rašit tmavší chloupky na obličeji. Samozřejmě pokud chcete posílit růst v určitých partiích, potírejte tyto oblasti pomocí čisticích štětiček s nánosem ricinového oleje.


Ricinový olej na pigmentové skvrny

Ricinový olej kůži nebělí, ale opravuje její poškození sluncem pomocí lepšího prokrvení. Ricinovým olejem se takto úspěšně léčí melasma, akné a jizvy po akné. Ricinový olej pomáhá snižovat množství nadměrného melaninu a pomáhá k rovnoměrné distribuci melaninu v kůži.

Ricinový olej jako projímadlo

Ricinový olej poslouží jako dobré projímadlo, když potřebujete relativně rychlý výsledek. Existují sice i přírodní prostředky s možná vhodnějšími účinky, ale výhodou ricinového oleje je to, že patří mezi prostředky, které by měly být v každé domácnosti. Ricinový olej je totiž praktický a multifunkční, proto se jej vyplatí mít stále v zásobě. Pokud potřebujete projímadlo častěji, pak se raději poohlédněte po něčem jiném. Pokud chcete jen upravit stolici nebo něco s mírnějšími účinky, pak ricinový olej také není to pravé ořechové. Jestli ale výjimečně potřebujete rychlé a účinné projímadlo, pak není co řešit, vytáhněte ze skříně ricinový olej. Jde ostatně o velmi tradiční prostředek, který používaly generace našich předků. Dávkování bývá dost individuální, od poloviny polévkové lžíce po 50 a více mililitrů, takže budete muset experimentovat. Lépe je začít na menším množství a dávky postupně zvyšovat. Účinek se projeví přibližně za 2,5 hodiny a může přijít bleskově. Takže je dobré s tím počítat.


Ricinový olej a porod

Pro vyvolání přirozeného porodu můžete použít tento koktejl: ricinového oleje má být 20–30 ml, meruňkového džusu sklenice (je důležitý kvůli draslíku, aby se neprotrhl amniový vak) a hlt čisté kořalky, aby se olej rozpustil v džusu. Tento koktejl by se měl používat, když po termínu hrozí vyvolání porodu tabletami a nepomáhají jiné přirozené metody (stimulace bradavek, klystýr, přírodní prostaglandiny a podobně).

Cena ricinového oleje v lékárně.

Autor: © svevi
Foto:
© Argon

referenční odkaz

VINŠOVÁ, Světluše. Ricinový olej [online]. Styl.ČeskýPřehled.cz, 2015-09-08. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 123 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku


PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223317

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu Styl.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP | RSS