Prasklé koutky

Zuby

Zveřejněno dne 21.5.2014

Popraskané koutky, které provází nepříjemná bolest, zná téměř každý. Pokud se objeví několikrát za život, tak se většinou neděje nic strašného. Ovšem v okamžiku, kdy na koutky trpíte pravidelně, byste tomuto problému měli věnovat větší pozornost. V některých případech stačí prevence nebo domácí léčba, jindy je potřeba navštívit lékaře. Pomoci vám může stomatolog nebo dermatolog.



Prasklé koutky úst

Jedná se o postižení ústního koutku, řidčeji jednoho, častěji obou. Začíná na přechodu sliznice v kůži jako malá, začervenalá skvrna, která má uprostřed mělkou prasklinu. Postupně se skvrna zvětšuje, červená, svědí nebo bolí, mokvá a prasklina je hlubší. Poté se ložisko pokrývá žlutou nebo červenohnědou krustou.


Prasklé koutky – čeho je nedostatek

Prasklé koutky vznikají z nedostatku železa a vitamínu B. Proto by mělo dojít k doplnění těchto chybějících prvků. Nejlepší cesta je skrze potraviny, ale to neznamená, že nemůžete vyzkoušet i lékárenské doplňky. Většinou pomohou. Prasklý koutek může být způsoben i nedostatkem zinku.

Prasklé koutky – příčina

Koutky obvykle popraskají při častém olizování rtů nebo ve větrném, chladném a suchém počasí. Dalším viníkem může být nedostatek živin, a to především železa, vitamínu A, C nebo vitamínů skupiny B.

Praskání koutků může být známkou plísňové infekce, jako je moniliáza (onemocnění způsobené kvasinkami candida, postihující sliznice, kůži i vnitřní orgány), která se také projevuje zarudnutím kolem popraskaného koutku. Občas koutky popraskají i v reakci na nějakou složku v novém kosmetickém výrobku.

Ale existují i další příčiny popraskaných koutků, jako je chudokrevnost, alergie, slintání během spánku (u dětí), záněty pod zubní protézou, nadměrná konzumace alkoholu nebo cukrovka či rakovina.


Prasklé koutky po pití alkoholu

Jakmile dojde k popraskání koutků po konzumaci alkoholu, doporučuje se snížení jeho konzumace.

Rady na rozpraskané koutky

Popraskané koutky také velmi často provázejí různé stroupky, které bývají obtěžující a někdy dosti svědivé. Ale drápání a škrábání postiženého místa je to nejhorší, co můžeme udělat. Jednak tím zpomalujeme hojení, a protože většina koutků vzniká díky bakteriím, tak je i samozřejmě roznášíme dále. A to rozhodně není nic rozumného. Základem je hygiena, tudíž nejen nemocné místo neškrábeme, ale také na něj nesaháme, a pokud možno se snažíme během onemocnění omezit i olizování rtů. Pokud už chceme na koutek sahat, můžeme ho jemně namazat olivovým olejem, případně použít krémy, které obsahují aloe vera.

Mezi typické babské rady patří různé míchání másla nebo již zmiňovaného olivového oleje s rozdrobeným droždím a potírání koutků touto směsí (dnes tento efekt může nahradit koupený krém, ale tady máte jistotu, co léčivo obsahuje).

Naše moudré prababičky také využívaly dnes už nepříliš obvyklý rybí tuk, který míchaly s medem (lžička medu na deset kapek tuku). Tato směs se nanášela před spaním a ještě na půl hodiny zabezpečila malým kouskem sterilní gázy či látky tak, aby se léčivo mohlo dobře vstřebat.

Poslední babskou radou, kterou ale dnešní medicína částečně vyvrací, je utření lžičky droždí se lžičkou cukru. Obě ingredience by se poté měly zalít 1 dcl teplého, ale ne horkého mléka. Po důkladném rozmíchání můžeme nápoj ihned vypít. Tento lék by měl člověk užívat jeden týden jednou denně. Droždí a mléko samozřejmě nemohou uškodit, ba spíše naopak. Problém je jen v tom cukru, který je občas při problémech s koutky doporučeno vysadit (a taktéž například omezit ovoce). Ale pokud sladíme minimálně, tak nám rozhodně tento nápoj pomůže.


Popraskané koutky úst – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět popraskané koutky úst.

Ústní koutky – léčba

Jako u každého jiného onemocnění je primárně potřeba vyloučit závažnější onemocnění a přijít na skutečnou podstatu praskání koutků. Obecné doporučení zní: udržovat koutky suché, ale vláčné. Pokud se prokáže kvasinková infekce, je potřeba používat antimykotickou mast podle doporučení lékaře. U kvasinek je dále vhodné vyřadit ze stravy bílý cukr a bílou mouku. Z pohledu alternativní medicíny se jedná o signál překyselení organismu.

V případě, že je zdrojem problémů infekce v ústech, je nutné navštívit zubního lékaře. Dále zvyšte péči o ústní dutinu, pomohou i pravidelné dezinfekční výplachy úst.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© med

odkaz na tento článek

VINŠ, Jakub. Prasklé koutky [online]. Styl.ČeskýPřehled.cz, 2014-05-21. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 203 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku


PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223317

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu Styl.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP | RSS