Naservírujte si vítězství

Přírodní léky

Zveřejněno dne 21.9.2015

Kniha „Naservírujte si vítězství‟ zachycuje nejen osobní příběh Novaka Djokoviče, jednoho z nejlepších tenistů všech dob, ale i čtrnáctidenní plán bezlepkového stravování pro všechny, kdo musí/chtějí podávat vrcholové výkony v kterémkoliv oboru.



Kniha Novaka Djokoviče

Novak Djokovič vypracoval plán stravování, díky kterému za pouhých čtrnáct dní transformujete své tělo i život. V knize „Naservírujte si vítězství‟ najdete kromě detailního jídelníčku také užitečné rady, jak vylepšit chuť i přípravu jídel, a výborné recepty, které se snadno připravují. Díky knize se dokážete zbavit přebytečných kil a zlepšíte si zdraví. K tomu Novak Djokovič přidává ověřený návod, jak se účinně zbavit stresu a jaké jednoduché cviky jsou nejlepší na rozhýbání těla a udržení těla v kondici. Jsou to tytéž cviky, jež on sám provádí před každým tenisovým zápasem.

Kniha „Naservírujte si vítězství‟ vypráví také o jeho dětství ve válkou zpustošeném Srbsku i o tom, jak se Djokovičovi podařilo probít se mezi nejlepší tenisty světa. Přitom necelé dva roky před svou nejúspěšnější hráčskou sezónou (v roce 2011) stěží dokončil zápas, trpěl bolestmi a nepřiměřenou únavou a měl problémy s dýcháním. Jak se z takového hráče stal nejlepší tenista světa? Odpovědi najdete právě v jeho knize. Metoda Novaka Djokoviče funguje (alespoň v jeho případě), což dokazují jeho sportovní výsledky.


Čtrnáctidenní bezlepkový program

Bezlepková dieta představuje dietu, při níž člověk nesmí přijímat potravu obsahující lepek neboli gluten. Jí se hodně avokáda a másla z kešú ořechů, naopak se téměř nejí žádný cukr. Když Djokovič přešel na přísnou dietu, nedal si rok a půl čokoládu. Tenhle luxus si prý dovolil až po šestihodinovém finále Australian Open s Rafaelem Nadalem. Novak tedy omezuje přísun cukru (například během zápasů nedoplňuje energii prostřednictvím sladkých energetických tyčinek) a během turnaje se striktně vyhýbá i alkoholu. Z jídelníčku musel dále vyškrtnout oblíbenou pizzu. Jeho výživový specialista mu rovněž zakázal těžká jídla s velkými porcemi masa a místo toho mu doporučil „lehkou‟ zeleninu a rýži. Před snídaní, kterou obvykle tvoří bezlepkové müsli s čerstvými bobulovými plody a ořechy, pak pravidelně pije bylinkový čaj.

Jestliže chcete zkusit čtrnáctidenní bezlepkový program, zavrhněte kofein (kromě příležitostných energetických gelů před zátěží), konzumujte koktejly z hrachového koncentrátu, vyhněte se mléčným výrobkům a spěte minimálně sedm až osm hodin denně. Meditujte, cvičte jógu a taiči a užívejte melatoninové doplňky pro lepší regulaci spánku. Měřte si speciálním přístrojem hladinu stresu a vše si zapisujte do deníku.


Příklad bezlepkového jídelníčku

Bezlepkový oves

Bezlepkový oves je výborná ingredience pro výrobu strouhanky, ve které si můžete obalit kuřecí řízek, rybu nebo tofu. Pro lepší chuť můžete přidat také mořskou sůl, pepř nebo sušené bylinky.

Lněné semínko a semínko chia

Své oblíbené pokrmy můžete rovněž doplnit moukou či strouhankou vyrobenou ze lněných semínek nebo semínek chia. Oba druhy mají vynikající chuť a dodají smaženému jídlu křupavý a chutný šmrnc!

Listová zelenina

Své oblíbené ingredience zabalte do listové zeleniny. Svému tělu tak dodáte řadu vitamínů a užijete si překvapivě zajímavou a chutnou kombinaci.

Palačinky

Palačinky rozhodně nejsou na seznamu zakázaných jídel, pokud namísto klasické mouky použijete při jejich přípravě mouku kukuřičnou. Hotové palačinky pak můžete podávat s javorovým sirupem, medem nebo čerstvým ovocem.

Ořechová zálivka

Zeleninový salát můžete ochutit ořechy. Stačí vzít velké ořechy (např. kešú, vlašské ořechy nebo para ořechy), nasekat je na kousky a přidat do salátu.

Kukuřičná tortilla

Kromě palačinek si můžete z kukuřičné mouky vyrobit také tortilly, kterými se dá nahradit i jinak nenahraditelný chléb. Vyzkoušet pak můžete jak slané, tak i sladké recepty.

Cuketa

Cuketa je výborná a zdravá ingredience, která vylepší například rajčatový salát s olivovým olejem, česnekem a čerstvými bylinkami. Cuketou můžeme vylepšit rovněž těstoviny nebo lasagne.

Zeleninové špagety

Špagety nemusí být nutně vyrobeny z pšeničné mouky, k jejich přípravě můžete využít i zeleninu. Pokud milujete italskou kuchyň, připravte si svoji oblíbenou pochoutku právě ze zeleniny.

Rýžové nudle

Patříte mezi fanoušky asijské kuchyně? Potom vyzkoušejte rýžové nudle namísto klasických moučných. Ochutit je můžete olivovým olejem, citrónovým džusem, mořskou solí a drceným červeným pepřem.

Černé fazole

K zahušťování omáček je dobré využít černé fazole. Fazole obsahují spoustu vlákniny a proteinů, jejich konzumací tak dodáte svému tělu spoustu užitečných látek.

MANUKA med podle Djokoviče

Djokovičovou specialitou je manukový med z Nového Zélandu neboli „med na druhou‟ (jak sám Djokovič uvádí). Nádherná a nedotčená krajina Nového Zélandu je domovem plantáží keře MANUKA (Leptospermum scoparium), který je po staletí považován za léčivou a původním obyvatelstvem za magickou rostlinu. V okamžiku rozkvétání květů tohoto keře jsou na zmíněné plantáže dopraveny úly plné včel. Protože keře MANUKA rozkvétají postupně v závislosti na místním podnebí, přepravují se úly do těchto míst nákladními vozy a nezřídka i vrtulníky. Celý proces začíná na Severním ostrově a končí v chladnějších pásmech Nového Zélandu. Včely mají jediný úkol, a sice sbírat z rozkvetlých keřů nektar a vyrábět z něj jednokvětý med. Tento pracně získaný, a tudíž cenný med se poté stáčí s maximální péčí: kontrola kvality a zejména laboratorní stanovení faktoru každé šarže medu. Jedná se o jediný laboratorně certifikovaný med na světě. Tento med je ve světě velmi oblíbený, neboť má skvělé antibakteriální účinky (v některých případech dokonce lepší než antibiotika) bez vedlejších účinků. Mnoho lidí, kteří trpí chorobami trávicího systému nebo mají rakovinu, používá med MANUKA s vyššími hodnotami jako lék.


Doporučené užívání MANUKA medu

Naneste čajovou lžičku MANUKA medu na kousek chleba, topinku či sušenky. Takto užívejte med třikrát denně. Nepožívejte tekutiny hodinu před užíváním a půl hodiny po užívání medu (aby se med v žaludku neředil). Nanesení medu na chléb či sušenku prodlouží čas působení medu v žaludku. Med užívejte nejlépe na lačný žaludek hned zrána. Jestliže představuje dodržování tohoto režimu problém, pak konzumujte aktivní MANUKA med přímo, tedy třikrát denně jednu čajovou lžičku medu. Nepoužívejte med ke slazení horkých nebo chladných nápojů, ovesné kaše, jogurtu. Teplo totiž ničí unikátní vlastnosti medu a tekutiny ho ředí, čímž med ztrácí na účinnosti. Při konzumaci medu nepoužívejte kovové lžíce. Neskladujte med v lednici.

A jak konzumuje MANUKA med Novak? Každý den ráno jako první vypije plnou sklenici vody pokojové teploty a poté sní dvě lžíce manukového medu. Med jí někdy i během zápasů. Teplou vodu prý Djokovič pije proto, že studená zpomaluje zažívání a odvádí krev z míst, kde ji chce mít, tedy ze svalů. Šestadvacetiletý Srb dokonce neváhal o svém pitném režimu prozradit, že má rád, když má jeho moč trochu barvu.

Zde můžete koupit knihu Naservírujte si vítězství.

Autor: © svevi
Foto:
© aumen

referenční odkaz

VINŠOVÁ, Světluše. Naservírujte si vítězství [online]. Styl.ČeskýPřehled.cz, 2015-09-21. Dostupné online.



Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články



Sitemap | RSS