Kokosový olej

Přírodní kosmetika

Zveřejněno dne 13.7.2014

Kokosový olej je rostlinný olej získávaný z jader zralých kokosových ořechů, které se sklízí z kokosové palmy (Cocos nucifera). Kokosový olej byl původně vyráběn obchodníky v oblasti jižních moří a jižní Asie v polovině 19. století vařením rozemleté kopry (to je sušené, rozemleté jádro kokosového ořechu) ve vodě. V současné době se kopra lisuje. V tropických oblastech je tento olej po celé generace hlavním zdrojem tuku ve výživě milionů lidí. Také ve vyspělých zemích má různé uplatnění v potravinářství, medicíně a průmyslu. Kokosový olej je vhodný i pro vaření a smažení, protože je velmi termostabilní, to znamená, že se za zvýšených teplot nemění. Díky stabilitě, kterou způsobuje vysoký obsah nasycených mastných kyselin, oxiduje jen pomalu, takže lépe odolává žluknutí a může mít trvanlivost až dva roky.



Kokosový olej účinky

Kokosový olej má mnohostranné využití a pro své léčivé účinky je v současnosti označovaný jako potravina pro třetí tisíciletí. Jeho unikátních vlastností se plně využívá nejen ve zdravé kuchyni, ale i v péči o tělo. Pro vysoký obsah takzvaných středně dlouhých nasycených mastných kyselin je lehce stravitelný, takže se čím dál více uplatňuje při redukčních dietách. Už několik lžiček dokáže zasytit organismus i na několik hodin. Metabolismus kokosového oleje v těle připomíná spíše spalování cukrů než spalování běžných tuků. Kokosový olej je rychlým zdrojem energie, kterou však na rozdíl od cukrů dodává postupně.

Na rozdíl od živočišných tuků kokosový olej neobsahuje cholesterol. Snadno se tráví, nezatěžuje slinivku a pomáhá předcházet problémům se štítnou žlázou. Látky v něm obsažené navíc podporují v organismu tvorbu hormonů štítné žlázy, které pomáhají zpomalovat stárnutí buněk, kromě toho také působí preventivně proti srdečním chorobám, senilitě, a dokonce i rakovině. Podle jednoho průzkumu byl výskyt rakoviny u jedinců užívajících panenský kokosový olej až o 30 % nižší než u těch, kteří používali olej jiný. V poslední době se často mluví i o účinku kokosového oleje na léčbu Alzheimerovy choroby.

Kokosový olej je nejbohatším přírodním zdrojem vzácné kyseliny laurové, která je známa pro své antibakteriální vlastnosti a najdeme ji také v mateřském mléce. Další vzácnou složkou je kyselina kaprylová a kyselina myristová. Obě mají antibiotické vlastnosti a chrání organismus před viry, bakteriemi, plísněmi, kvasinkami i dalšími patogeny. Tyto unikátní vlastnosti kokosového oleje jsou využívány již po tisíce let.

Panenský kokosový olej je také využíván jako doplněk stravy při redukci tělesné váhy. Ačkoli se to zdá neuvěřitelné, že tuk pomáhá hubnutí, zkušenosti jsou zcela zřejmé. Tuk má ve výživě významnou roli, tělo ho pro svou činnost potřebuje, a navíc tuky činí požitek z jídla kompletní, zvýrazňují chutě a navozují pocit opravdového nasycení. Mnohem efektivnějším způsobem redukce hmotnosti je tedy pozvolná a trvalá změna jídelníčku a životního stylu. A právě kokosový olej může mít velký užitek, pokud jím nahradíte část tuků v jídelníčku. Poskytuje totiž dlouhodobější pocit nasycení, má menší energetickou hodnotu a je velmi dobře stravitelný. Metabolismus tohoto oleje probíhá podobně jako u sacharidů, ale štěpení na glukózu je pozvolnější, takže nenastává náhle vyplavení cukru do krve a jeho následný rychlý pokles.

Kokosový olej používejte pravidelně každé ráno před jídlem, může se zapít sklenicí vody. Doporučená denní dávka je jedna lžíce denně, maximální množství představuje tři lžíce denně. Používat ho můžete ve studené i teplé kuchyni – na vaření, pečení i smažení – budete mile překvapeni jeho lahodnou chutí. Kokosový olej nemá zjištěné žádné vedlejší účinky, jen jej ze začátku používejte v menších dávkách, aby si váš organismus lépe zvykl.

Že tímto výčet pozitivních vlastností kokosového olej na lidské zdraví nekončí, o tom se můžete přesvědčit v následujících podkapitolách.


Kokosový olej použití v kosmetice

Kokosový olej má v péči o náš zevnějšek také mnohostranné použití. Lze jej například použít jako náhradu běžného tělového mléka nebo krémů. Krásně se vstřebává do pokožky a nezanechává mastný film, protože neobsahuje žádné ropné produkty jako běžná tělová mléka prodávaná v obchodech. Jeho jedinou nevýhodou je, že je stejně jako jiné oleje mastný, proto je vhodnější používat ho večer. Jestliže máte sušší nebo citlivou pokožku nebo problémy s popraskanou kůží (například na chodidlech), atopickým ekzémem, vyrážkami a alergiemi, pak je pro vás kokosový olej také správnou volbou. Můžete jej vyzkoušet i jako odličovadlo.

Panenský kokosový olej dokáže také zklidnit pokožku po delším pobytu na slunci, regeneruje spálenou kůži. Jak jsme již zmiňovali výše, obsahuje velké množství antioxidantů, které bojují proti působení volných radikálů, takže pomocí něho můžete bojovat proti předčasnému stárnutí kůže a vráskám. Panenský kokosový olej je rovněž velmi oblíbeným masážním přípravkem. Krásně zvláčňuje pokožku, zanechává ji pružnou a hladkou, a navíc příjemně voní.

Jistě vás nepřekvapí, že panenský kokosový olej můžete využít i jako balzám po holení. Je ideální pro citlivou pokožku, která se holením narušuje. Účinky oleje vás překvapí i v případě, že jej budete používat místo balzámu na rty. Vaše rty totiž krásně zvláční a bude je v létě chránit před slunečními paprsky, v zimě před mrazem.

Zvláštní se vám může zdát, když vám doporučíme kokosový olej používat na čištění zubů, ale opravdu to funguje. Oleje, soli a další přírodní látky se k čištění zubů používaly už od starověku, a dokonce i v dnešní době alternativní medicína doporučuje místo pasty a kartáčku jednoduše použít prst a olej, nejlépe ten kokosový. Běžné bělicí pasty obsahují velké množství agresivních chemických látek, které poškozují sklovinu, takže místo toho raději vyzkoušejte po čištění zubů běžným způsobem minutu až dvě třít zuby panenským kokosovým olejem. Po několika týdnech budou vaše zuby viditelně bělejší. Kromě toho panenský kokosový olej účinně zklidňuje dásně a zamezuje tvorbě aft v ústech.


Kokosový olej na kvasinky

Kokosový olej je tvořen několika mastnými nasycenými kyselinami, které obsahují velké množství antioxidantů. Díky tomu je schopen narušit lipidové membrány bakterií a virů, a působí jako přírodní antibiotikum. Opravdu zázračné účinky prokazuje při léčení nepříjemné kandidózy, protože mimo jiné obsahuje kyselinu kaprylovou, která působí proti bakteriím řady Candida albicans. Kokosový olej tak je vhodným doplňkem stravy pro ty, které trápí opakované přemnožení kvasinek v trávicím traktu. Ocení ho i ženy, které trápí vaginální mykózy, protože olej je možné použít i lokálně k potírání postižených míst. Kvasinky postupně mizí a olej navíc zmírňuje svědění. Podle mnoha zkušeností postačí jedna lžička kokosového oleje denně nebo vnější potírání. Kokosový olej také napomáhá hojení vyrážek, jizev či ekzémů.


Kokosový olej na vlasy

Kokosový olej patří mezi prostředky efektivně působící na regeneraci širokého spektra problémů s vlasy. Podle některých je kokosový olej lepší než jakýkoli jiný produkt (který byl vyroben lidmi) na trhu, protože je 100% přírodní a bez silikonů, alkoholů a jiných chemikálií, které mohou zhoršit citlivost pokožky a vlasů. Velmi dobře funguje například při léčení poškozených a suchých vlasů. Na rozdíl od jiných olejů anebo zvlhčovadel, které se pouze uchytí na vlasu, proniká skrz kutikulu (vrchní vrstvu vlasu) a regeneruje ji, čímž zabraňuje poškození zevnitř vlasu. Kyselina laurová, kaprylová a vitamín E, tedy látky obsažené v kokosovém oleji, pomáhají zpevňovat strukturu vlasu a zvyšují jeho pevnost snižováním ztrát bílkovin. Lidé používající běžně tento olej, potvrzují nárůst hmoty, lesku a snadnější rozčesávání s menší lámavostí vlasů a snížení štěpivosti konečků. Mnozí také tvrdí, že jim vlasy méně vypadávají a jsou silnější. Kokosový olej má také protiplísňové účinky, lze jej tedy využít při léčbě lupů a také jako prevence proti jejich tvorbě. Abyste se zbavili lupů, vmasírujte malé množství kokosového oleje do pokožky hlavy a nechte působit po dobu minimálně 10 minut nebo i celou noc (buď v koupací čepici anebo zabalené v osušce). Poté omyjte šamponem.

Je to výborný a dostupný přírodní prostředek na zdravé vlasy, pokud ho používáte jakou součást vlasové hygieny 1–4x do měsíce. Při pravidelném používání reguluje vypadávání vlasů, dodává jim lesk, změkčuje a vyživuje vlasovou pokožku, také napomáhá snadnému rozčesávání, když se vtírá do konečků vlasů po umytí. Nejlépe působí jako zábal vlasů před jejich umytím, ale můžete ho také jednoduše vetřít do vlasové pokožky. Pro hlubokou regeneraci použijte 1–2 čajové lžičky kokosového oleje a vetřete je do vlasů a pokožky. Možná budete potřebovat větší množství kokosového oleje pro delší vlasy. Také použijte více oleje, pokud máte vlasy suché a poškozené (typicky na konečcích), a méně tam, kde jsou zdravější (vlasy u pokožky a do poloviny délky vlasu). Jestliže máte kokosový olej v pevném stavu, budete ho muset pomalu zahřát tak, aby se stal tekutým (stačí teplota okolo 26 °C). Poté jej naneste na vlasy a nechte působit po dobu 20–30 minut. Abyste zvýšili účinnost regenerace, zakryjte hlavu koupací čepicí a zabalte vlasy do nahřáté osušky nebo na pár minut použijte fén. Nakonec vlasy důkladně umyjte kvalitním šamponem.


Co znamená bio kokosový olej

Označení bio zaručuje nejen to, že při pěstování kokosových palem nebylo použito žádných syntetických hnojiv a palmy rostly v čisté přírodě, ale také to, že i při zpracování (především filtraci a čištění oleje) nebylo použito žádných agresivních chemických látek a veškeré procesy jsou na přírodní bázi a maximálně šetrné jak k oleji, tak k životnímu prostředí.

100% extra panenský olej lisovaný za studena se získává mechanickým procesem z bílé dužiny zralých kokosů. Panenský olej se musí vyrábět z čerstvé syrové dužiny. Ta se z rozbitých kokosů vydlabe speciální škrabkou a vytlačí se z ní husté mléko. Pro oddělení oleje z mléka se používají různé metody. Nejkvalitnější olej však poskytuje metoda odstřeďování. Výsledný olej má příjemnou vůni i chuť a při teplotě nad 25 °C se mění v čirou kapalinu. Protože během výroby není tento olej tepelně zpracován, zachovává si všechny výživné hodnoty a maximální množství cenných bioaktivních látek. Bio Kokosový olej se pro své unikátní vlastnosti řadí mezi oleje s velmi širokým spektrem vnitřního i vnějšího použití.


Kde lze koupit kokosový olej

Kokosový olej můžete zakoupit v kamenných prodejnách, v prodejnách biopotravin nebo v lékárnách, pokud se vám nechce hledat, stačí kliknout na následující odkaz, kde najdete širokou nabídku kokosových olejů i s jejich cenami: nejlevnější kokosový olej cena.

Autor: © Mgr. Jana Válková
Foto: © BPK

referenční odkaz

VÁLKOVÁ, Jana. Kokosový olej [online]. Styl.ČeskýPřehled.cz, 2014-07-13. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 10 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Využití

(Šárka 3.11.2015 23:19)

kokosový olej jsem vyzkoušela, používám jej na vše možné, i když nejvíce se mi osvědčil při vaření. Doporučuji ale kupovat jen kvalitní, už jsem narazila i na méně kvalitní oleje, které zapáchaly a které bych si na pánev teda určitě nedala. Já mám dobré zkušenosti s tímto www.lekarna.cz/es-bi… Dá se použít i na suchou pokožku nebo popraskané rty:)


Počet odpovědí: 0 | Odpovědět




zajímavé články


PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223317

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu Styl.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP | RSS